Vieraskynä-artikkeli: Miten luonto edistää työhyvinvointia?

vieraskynä artikkelin on kirjoittanut Hilltop Forestin yhteistyökumppani, luontolähtöisiä hyvinvointi- ja ohjelmapalveluita tarjoava, Naturested oy.

Luonnolla on merkittävä vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Osa myönteisistä hyvinvointivaikutuksista syntyy jo noin 20 minuutin luonnossa oleskelun aikana, kun taas osa vaikutuksista vaatii pidempää altistusta. 

On lukuisia syitä, miksi metsä ja luonto vaikuttavat myönteisesti ihmisen hyvinvointiin. Yksi syy tähän on esimerkiksi erilaisten värien, tekstuurien ja yksityiskohtien paljous. Lisäksi metsän ja luonnon äänimaailma sekä tuoksut vaikuttavat rauhoittavalla tavalla. Vihreä väri viestii rauhallisuutta, luovuutta ja mielikuvitusta. 

Luonto on tärkeä osa arjen hyvinvointia ja työssä jaksamista. Mitä vahvempi yhteys luontoon koetaan, sitä suuremmat luonnon hyvinvointivaikutukset ovat. 

Suhde luontoon rakentuu läpi elämän. Pohja luontosuhteelle luodaan jo lapsuudessa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa sitä. Luontosuhteeseen voi ajan mittaan saada uusia ulottuvuuksia. Jokaiselle se on omanlainen. Yhdelle luonto voi olla paikka rauhoittua, toiselle se tarjoaa seikkailuita, ravintoa (esim. marjastus ja sienestys) tai uusia harrastuksia. 


Luonnon tutkitut terveys- ja hyvinvointivaikutukset osaksi työhyvinvointia 

Luonnonvarakeskuksen ja Sitran teettämän tutkimuksen mukaan ulkoilusta on tullut yhä tärkeämpi keino ja paikka vähentää stressiä sekä harrastaa liikuntaa. Myös arvostus luontoa kohtaan on viime vuosina lisääntynyt. 

Kiinnostava havainto tutkimuksessa oli se, että jopa 75 % vastaajista arvioi saavansa luonnossa liikkumisesta apua ilmastonmuutokseen liittyvien tunteiden hallintaan. 

Runsas sisälläolo ja istuminen vaikuttavat tutkitusti haitallisesti sekä mielenhyvinvointiin että fyysiseen terveyteen. Luonto sen sijaan edistää terveyttä sekä lisääihmiselle luonnollista ja lajityypillistä liikuntaa. Siksi on tärkeää valjastaa luonto myösosaksi työhyvinvointia.

virkistyspäivä luonto lähellä helsinkiä

Luonnon fyysisiä työhyvinvointia edistäviä vaikutuksia: 

- Verenpaine ja sydämen syke laskevat 

- Lihasjännitykset vähenevät

- Autonomisen hermoston parasympaattinen puoli eli ”kehon jarru” aktivoituu 

- Vastustuskyky paranee 

Luonnon psyykkisiä työhyvinvointia edistäviä vaikutuksia: 

- Mieliala kohenee 

- Keskittymiskyky kehittyy 

- Tarkkaavaisuus ja työmuisti paranevat 

- Stressistä palautuminen nopeutuu 

- Luovuus kasvaa 

- Työstä irtaantuminen ja työpaineiden purkaminen helpottuu 

- Näemme itsemme ja muut positiivisemmassa valossa 

Luontoympäristöön yhdistetyt aisti- ja läsnäoloharjoitukset lievittävät stressi- ja mielialaoireita. Säännöllisen mindfulness-harjoittelun (hyväksyvä tietoinen läsnäolo) tuloksena aivoissa voidaan saada aikaiseksi jopa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia. 

Tiimipäivä luonnossa 

Tiimipäivä luonnon rauhassa on hyvä keino edistää työstä palautumista, nostattaa tiimin yhteishenkeä, hakea uutta inspiraatiota ja tutustua työkavereihin syvemmin. 

Voitte järjestää inspiroivan tiimipäivän Hilltop Forestissa ja tilata ohjatun Shinrin-yoku Mindfulness -luontoelämyksen tai Forest Escape -pelin, jossa ratkotaan erilaisia tehtäviä luonnossa. 

Forest Escape -peli sopii teille, kun kaipaatte kokouspäivän tai tyhy-päivän ohjelmaan yhteisöllistä, leikkimielistä ja toiminnallista aktiviteettia. Metsäpakopeli on tarinallinen ja sen harjoitukset perustuvat ympäristökasvatuksen menetelmiin, joten hauskuuden lisäksi se on opettavaista. 

Shinrin-yoku Mindfulness -luontoelämys johdattaa teidät Japanista lähtöisin olevan metsäkylvyn menetelmän äärelle. Elämyksen aikana keskitytään rentoutumaan, palautumaan ja aistimaan luontoa erilaisten harjoitusten avulla. Metsäkylvyssä pääsette myös herättämään tiiminne luovuutta helposti lähestyttävän luontotaiteen keinoin. 

Lisätietoja Naturestedin ohjelmista tiimipäiviin löydät täältä.

Kuvat: Naturested Oy, Valokuvaaja: PuuroVisuals

Artikkeli: Kaisa Koskinen Kaisa on Naturested-yrityksen perustaja, luontolähtöisen hyvinvoinnin asiantuntija ja ympäristökasvattaja.

Lähteet:

Luonnonvarakeskus, 2020. Luonnon virkistyskäytön valtakunnallinen inventointi. Viitattu 15.3.2023. Julkaisun osoite: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-429-6.

Psyykkistä hyvinvointia metsästä. Metsäkokemus työuupumuksen hoitokeinona. Sikkilä, L. 2010. Viitattu 15.3.2023. Julkaisu: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103143115

Tyrväinen, L. Mitkä ovat luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset? 2013. Sitra. Koulutusmateriaali. Viitattu 15.3.2023. Linkki julkaisuun: https://www.slideshare.net/SitraHyvinvointi/liisa-tyrvinen

Mindfulnessin terveysvaikutukset – mitä lääkärin on hyvä tietää? Reavuori, A. Lääketieteellinen aikakauslehti Duodecim 20/2016. Viitattu 15.3.2023. Linkki artikkeliin: https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2016/20/duo13356

Previous
Previous

A summer season update - hideaway cabins will take a pause for summer 2024

Next
Next

Panel discussion at Helsinki Design Week 2022: Story behind Hilltop Forest and Space of Mind